Tandbehandling

Tandbehandling

 

Symptomer på tandlidelser

  • Dårlig ånde
  • Rødt irriteret tandkød
  • Ophobning af tandsten
  • Savlen
  • Smerter og ubehag
  • Ændret adfærd f.eks. nedtrykt, aggressiv o.lign.

Tandlidelser

Tandlidelser er et udbredt problem hos både hunde og katte. Hos hunde er tandkødsbetændelse, tandsten og parodontose ofte et stort problem. Parodontose er en tilbagetrækning af tandkød og knoglevæv, som oftest kommer af vedvarende tandkødsbetændelse. Parodontose resulterer i blottede tandrødder og løshed af tænderne. Parodontose kan ikke helbredes, men ved rigtig behandling kan lidelsen forhindres i at blive værre. Grundig tandrensning og oprensning af tandkødslommer er væsentlig behandling. Ved fremskreden parodontose, med løshed af tænder, er tandekstration nødvendig.

Hos katte er Tand Resorption (TR) den hyppigeste og alvorligste lidelse. TR er en form for ”huller i tænderne”. Det er en meget smertefuld lidelse, som man ikke kender den eksakte årsag til. Lidelsen skyldes en tilstand, hvor kattens egne celler begynder at nedbryde tænderne, hvorved der kommer ”huller”. Tandrøntgenundersøgelse kan vuderer omfanget af TR. Den eneste behandling er udtræk af de angrebne tænder. Ubehandlet tandlidelser kan give voldsomme smerter og kan give f.eks. kroniske betændelsestilstande og blodforgiftning.

Ved mistanke om tandlidelser, foretager dyrlægen en mundhuleundersøgelse. Mange behandlingskrævende tandlidelser bliver opdages ved undersøgelsen, men nogen lidelser ses først når dyret er bedøvet. Vi tilbyder altid gratis tandtjek, hvor der kan aftages det videre behandlingsforløb og udarbejder gerne i prisoverslag.

Dyrlægerne Christian Kirketerp og Peter Qvist har stor ekspertise i tandbehandling og har løbende efteruddannet sig i tandbehandling herunder kirurgiske tandekstraktioner og nerveblokader.

Tandrensning

Ved en tandrensning skal dyret bedøves. Vi renser tænderne for plak og tandsten fra alle tandflader og tandkødslommer. Vi anvender ultralydsrenser og polerer tænderne efterfølgende. Hver enkelt tand vurderes desuden for tandkødsbetændelse, parodontose, overfladiske skader og frakturer. Undersøgelsen kan suppleres med tandrøntgen. Anmærkninger noteres i en tandjournal. Der aftales i samråd med ejer, hvad det videre behandlingsforløb skal være, derfor er det vigtigt at man kan få fat på ejer, når dyret er indlagt.  

Tandrøntgen er uundværligt, når det gælder lidelser i tændernes rødder. Røntgenbillederne giver et overblik over lidelsens omfang og dermed behandlingsmetode. Nogle tandlidelser opdages først, når der tages tandrøntgen. Tandrøntgen bruges ofte i forbindelse med tandekstraktion.

Tandekstraktioner

Tandekstraktioner kan blive nødvendigt for bedst muligt at afhjælpe en smertefuld mundhulelidelse. Når tanden er fjernet, giver den ikke anledning til flere problemer eller smerter. Vi oplever at mange hunde/katte ændre deres adfærd markant til det positive, når først de sygdomsramte tænderne er trukket ud. Selv ved ekstraktioner af mange tænder, se det ikke negativt for dyret, men er en stor afhjælpning af en meget smertefuld sygdom. Der resulterer i bedre livskvalitet. Hunde og katte kan sagtens klare sig med få tænder eller helt uden tænder. Vi gør selvfølgelig alt for at bevare så mange tænder som muligt.

Forebyggelse frem for behandling

Hos hunde kan man som ejer gøre en del for at forebygge tandlidelser fra hvalp og efter en tandrensning:

  • Daglig tandbørstning, som er den mest effektive måde. Ved at fjerne plak, der dagligt sætter sig på tænderne, forhindres udviklingen af tandkødsbetændelse. Ligeledes vil en begyndende parodontose forhindres i at blive værre.
  • Specialfoder udviklet til forebyggelse af tandsten.
  • Store tyggeben, hvor det er vigtig at hunden kan tygge længe på tyggebenet.

Foder og tyggeben kan hjælper til med at løsne tandsten og rengøre

tænderne, men det forhindre ikke plakdannelse.

Katte kan være svære at få til at acceptere tandbørstning. Men det kan lade sig gøre på nogen katte, spørg os gerne til råds. Specialfoder til tænder kan være med at løsne tandsten og rengøre tænderne, men det forhindrer ikke plakdannelse.

Kommer din hund/kat til årlig sundhedsundersøgelse, vil mange tandlidelser opdages i tide.

Vi har altid gratis tandtjek – ring og bestil en tid.

 

 

 

Hvalpeaften på Skæring Dyreklinik

Har du en hvalp under 6 måneder?

Så er I inviteret til hvalpeaften hos os!

En aften med hvalpeleg, fagligt indhold, rundvisning, snak og godt selskab!

Hvalpeaften